S.V. Hoofddorp grote winnaar ENERGY BATTLE 2016-2017

30 november 2017

16% reductie op stroomverbruik

Tijdens een feestelijke slotbijeenkomst is het einde van de ENERGY BATTLE gevierd. Wat begon als een idee in het voorjaar van 2016, werd via het winnen van de Groenste prijs van de Haarlemmermeer een heuse competitie tussen zeven sportverenigingen. Een jaar lang hebben de deelnemende verenigingen maatregelen genomen om hun stroomgebruik terug te dringen. Het gemiddelde stroomgebruik is met 10% teruggebracht. De verenigingen hebben met elkaar het afgelopen jaar ruim 58.000 kWh bespaard. Dit is vergelijkbaar aan het jaargebruik van 14 huishoudens.

Wethouder duurzaamheid John Nederstigt prees energie die de ENERGY BATTLE heeft gegenereerd. Het heeft mensen samengebracht, de verenigingen hebben elkaar opgezocht. En met elkaar hebben zij resultaten bereikt waar iedereen trots op kan zijn. Eigenlijk zijn daarom alle deelnemers winnaars. Tegelijk kan er in een wedstrijd maar één echte winnaar zijn. John Nederstigt reikte de prijs uit aan de vereniging die de meeste energie heeft bespaard: SV Hoofddorp. Deze voetbalvereniging wist ruim 16% reductie in het stroomgebruik te realiseren. De voetbalvereniging won ook de communicatieprijs- zij hebben echt geprobeerd hun leden te betrekken bij de acties om het energiegebruik te beperken door veel aandacht aan de ENERGY BATTLE en de doestelling te besteden in hun eigen nieuwsbrieven en website. Daarnaast hebben zij eenvoudige richtlijnen opgesteld voor hun leden en bijvoorbeeld simpele stickertjes bij de stopcontacten. SV Hoofddorp won een bedrag waarmee de vereniging nog een aantal duurzaamheidsmaatregelen kan realiseren. Ook winnen zij een sportclinic naar keuze. Hiermee krijgen ook de leden iets bijzonders uit de ENERGY BATTLE terug.

RKSV Pancratius won de prijs voor de mooiste bijvangst. Dankzij de ENERGY BATTLE kwam aan het licht dat de vereniging onjuiste energiemeters had en de energierekeningen niet klopten met het daadwerkelijke verbruik. De vereniging kreeg ruim 100.000 euro terug van de energieleverancier. Dit geld gaat de vereniging uit Badhoevedorp besteden aan de bouw van een duurzaam nieuw clubhuis. (foto Haarlems Dagblad/Rob van Wieringen)

Persoonlijk bericht coördinatoren EnergyBattle S.V. Hoofddorp

Leden van S.V. Hoofddorp, GEFELICTEERD, Wij hebben de Energy Battle 2016-2017 gewonnen!

In de laatste weken van de ‘battle’ rees de spanning naar grote hoogte. Het resultaat van DE strijd met MHC de Kikkers kon werkelijk beide kanten op. Mede door onze gezamenlijk inspanning hebben we de Energy Battle met nipt verschil gewonnen. Gefeliciteerd!

Alleen maar winnaars

Afgelopen donderdag 29 november mochten we op de afsluitende bijeenkomst voor deelnemers en betrokkenen zowel de communicatieprijs als de prijs voor de hoogste energiebesparing in ontvangst nemen. Beide prijzen bestaan uit een geldprijs voor de club welke we zullen inzetten voor verdere energiebesparende maatregelen. Daarnaast hebben de leden een sportclinic verdiend, welke in nadere afstemming met de organisatie van de Energy Battle voor een specifieke doelgroep zal worden georganiseerd. Maar ook de verenigingen die niet in de prijzen zijn gevallen, kunnen zich terecht winnaars voelen. Ieder van de deelnemende zeven verenigingen heeft bespaard op het energieverbruik en dus geld verdiend voor hun vereniging. Samen hebben alle deelnemende clubs ruim 58000 kWh bespaard, hetgeen neerkomt op meer dan de helft van ons eigen jaarverbruik! Tot slot zijn ook onze medemensen winnaar. Door de gezamenlijke besparing in de uitstoot van CO2 ziet onze leefomgeving er een heel klein beetje groener uit.

Op de komende Algemene Leden Vergadering, zullen wij een korte terugblik verzorgen en een doorkijkje geven hoe we het resultaat willen borgen zodat de besparing ook een structureel karakter kan krijgen.

Johan de Jong en Jos van Bakel