Sporten met persoonlijke beschermingsmiddelen

27 maart 2017

Ze beschermen je tijdens gevaar en een ongeval en dan wil je zeker weten dat het werkt.

Scheenbeschermers voor voetbal, een helm en de juiste bril bij het skiën of een bodyprotector tijdens het paardrijden, het zijn allemaal persoonlijke beschermingsmiddelen die aan de bijbehorende wetgeving moeten voldoen.

CE-markering

Persoonlijke beschermingsmiddelen op de Europese markt moeten voldoen aan de Europese richtlijn en vanaf volgend jaar de Europese verordening. Fabrikanten die producten produceren die aan deze Europese wetgeving voldoen, kunnen CE markering op hun product aanbrengen. Om PBM’s te kunnen verhandelen op de Europese markt is deze markering noodzakelijk. De associatie met persoonlijke beschermingsmiddelen is vaak gericht op het professioneel gebruik van deze producten, bijvoorbeeld in een werksituatie.

Sport en persoonlijke beschermingsmiddelen

Ook beschermingsmiddelen die door consumenten worden gebruikt, bijvoorbeeld tijdens een sportactiviteit, vallen onder de Europese wetgeving en moeten aan de bijbehorende eisen voldoen. De producten voor niet-professioneel gebruik moeten aan dezelfde eisen voldoen als producten voor professioneel gebruik. PBM’s voor niet-professioneel gebruik, bijvoorbeeld voor bescherming tijdens sportactiviteiten, worden onder andere verkocht in buitensportzaken en sportwinkels, maar zijn natuurlijk ook op internet verkrijgbaar. Brancheverenigingen nemen geregeld het voortouw om sport veiliger te maken, door bijvoorbeeld het veranderen van spelregels of het aanraden van het dragen van beschermingsmiddelen. Maar hoe weet je dat bescherming voldoet?

Voor veel sport beschermingsmiddelen zijn NEN-normen gemaakt. Zowel de sporter als scheidsrechter dragen in het gebruik van veilige PBM’s hun verantwoordelijkheid.