Scheidsrechterscursus bij S.V. Hoofddorp

14 januari 2017

0

Vrijdag 6 januari 2017 vond de training voor pupillenscheidsrechter plaats.

De staf is al vroeg aanwezig en tussen 08.30 uur en 09.00 uur komen de cursisten binnen. Het zijn uiteindelijk 12 jongens, 9 van s.v. Hoofddorp en 3 van v.v. UNO. Na de opening van John Hulsebosch neemt KNVB docent Jos Angevaare het woord en legt het programma van deze dag uit. Theorie en praktijk worden afgewisseld en het moet vooral interactief zijn. M.b.v. de beamer en de technische ondersteuning van Fred van der Ploeg gaat dat zeker lukken. Eerst worden de deelnemers gevraagd om zichzelf voor te stellen en te vertellen wat ze al goed kunnen als scheidsrechter en waar ze nog aan moeten werken. De eerste les is meteen al raak, want meester Jos legt goed uit dat je zo direct ook in het veld voor een groep staat en daar moet je het ook kunnen uitleggen.

 

Opdracht goed uitvoeren

In groepjes van twee wordt de opdracht goed uitgevoerd. De volgende groepsopdracht gaat over de voorbereiding. Van wat je allemaal meeneemt tot de warming-up en de veldcontrole. Maar ook wanneer je begint met de voorbereiding en hoe je omgaat met onverwachte wijzigingen. De groepen hebben allemaal een overheadvel volgeschreven en dit wordt ook weer voor de groep gepresenteerd. Het volgende onderdeel vindt buiten plaats en is een echte scheidsrechterswarming-up onder leiding van Bram en Martin. De jongens worden flink uitgedaagd en hierdoor merken ze minder van de kou. Aansluitend is er een spel, waarbij ze opdrachten moeten vervullen en hardlopen. De antwoorden op de opdrachten geven ze door aan de begeleiders Peter en Bert. Naast het spelelement is het belangrijk dat je ook blijft nadenken. Dat geeft nog weleens verwarring omdat ze het antwoord wel weten, maar niet meer bij welk nummer dit hoort, “opnieuw” roepen we dan.

 

Klassikaal antwoorden behandeld

Na een uur buiten gaan we naar binnen en worden de antwoorden klassikaal behandeld. Dan is het tijd voor de lunch en Cora heeft heerlijke soep en broodjes met kroket/frikadel gemaakt. Na de lunch gaan we wedstrijdbeelden bekijken op het scherm en hier wordt ook weer veel geleerd. Veel jongens kijken nog veel naar de bal en de spelers en als dan wordt gevraagd: “Heb je gezien waar de scheidsrechter staat en wat hij doet?”, weten ze hier geen antwoord op. Ook deze jongens zullen vanaf nu met andere ogen naar Studio Sport kijken.

 

Uitleg van begeleiders

Voor het volgende onderdeel gaan de jongens weer naar buiten. Op het veld staan pionnen met opdrachten. De opdrachten hebben te maken met de plaats op het veld. De opdrachten moeten ze beantwoorden en de begeleiders Jos, Fred, John, Peter, Bram, Martin en Bert geven een uitleg waar dat nodig is. Na weer een uur buiten wordt de cursus afgesloten met een spelregeltoets. Alle deelnemers slagen voor deze toets. De cursus wordt om 15.30 uur, na de groepsfoto, succesvol afgesloten.

Bert Bouchier

Ontvang het laatste nieuws als eerst, meld je aan voor de S.V. Hoofddorp Nieuwsbrief: