Legionella besmetting kleedkamer 3

01 september 2017

0

Belangrijk nieuws

Op 22 augustus j.l. ontvingen wij een bericht dat in kleedkamer 3 bij een controle legionella was geconstateerd in de doucheruimte. Deze controles vinden periodiek plaats.
Legionella is een bacterie die een acute infectie van de luchtwegen kan veroorzaken.
Het bestuur heeft daarom direct opdracht gegeven om kleedkamer 3 af te sluiten voor gebruik, en om de besmettingshaard te reinigen.

Normaal gesproken levert de aanwezigheid van de legionellabacterie geen problemen op. Echter, als de legionellabacterie groeit en zich explosief vermenigvuldigt, kan het gevaarlijk worden. De legionellabacterie neemt in aantal toe als het water voor langere tijd stilstaat en zich op allerlei plekken kan nestelen. Dit is waarschijnlijk ontstaan in de doucheruimte van deze kleedkamer, omdat deze in de zomerperiode maar beperkt is gebruikt.

Per abuis is voor het afsluiten van de kleedkamer een cilinder gebruikt van het sluitsysteem van ons complex. Met een hoofdsleutel kon daardoor toch de deur geopend worden, en de kleedkamer en douches worden gebruikt. 
Dergelijke hoofdsleutels zijn met name in gebruik bij (selectie-) trainers en leiders.

Bij leden die in de periode tussen 11 en 31 augustus gebruik hebben gemaakt van kleedkamer 3 bestaat de mogelijkheid dat zij besmet zijn geraakt met legionella. Wij raden hun daarom dringend aan om alert te zijn op de ziekteverschijnselen van een legionellabesmetting.

Voor de verschijnselen verwijzen we je graag naar de website van het GGD of RIVM.

http://www.ggd.amsterdam.nl/hygiene/legionellapreventie/legionella-gestelde/

http://www.rivm.nl/Onderwerpen/L/Legionella

Indien het vermoeden bestaat van een mogelijke besmetting adviseren wij direct contact op te nemen met de huisarts.
In alle andere kleedkamers is bij de keuring GEEN legionella besmetting waargenomen !

Ontvang het laatste nieuws als eerst, meld je aan voor de S.V. Hoofddorp Nieuwsbrief: