Eigen verklaring bij rode kaart

25 april 2019

In de praktijk komt het helaas wel eens voor dat een speler vóór, tijdens of na een wedstrijd met een rode kaart van het speelveld wordt gezonden door de scheidsrechter.

Na afloop van de wedstrijd wordt de rode kaart door de scheidsrechter op het wedstrijdformulier vermeld, en geeft hij antwoord op de specificatievragen behorende bij de overtreding.

Wat velen helaas niet weten is dat ook de betreffende speler zelf, maar ook de eigen vereniging, een verklaring over het voorval moeten opstellen.

Deze verklaring moet nauwkeurig en naar waarheid worden ingevuld alsmede te worden ondertekend, endient binnen drie werkdagen na de wedstrijddag in het bezit te zijn van de afdeling tuchtzaken van de KNVB. Bij het niet tijdig ontvangen van deze verklaring volgt automatisch een administratieve boete voor de vereniging.

Mochten trainers, assistent-scheidsrechters, een waarschuwing krijgen of uit het veld worden gezonden, dan dient eveneens deze verklaring te worden ingevuld.

Op basis van de vermelding van de overtreding op het wedstrijdformulier, de antwoorden van de scheidsrechter op de specificatievragen, en de eigen verklaringen van de speler en de vereniging, bepaald de afdeling tuchtzaken van de KNVB vervolgens de strafmaatregel.