Arbitrage S.V. Hoofddorp 2020

25 december 2019

Over goede voornemens gesproken…..

Per 1 januari a.s. hebben we bij S.V. Hoofddorp een heel goed voornemen. We gaan ervoor zorgen dat de tekst “scheidsrechter zelf regelen” helemaal niet meer voorkomt op het wedstrijdprogramma.

Daarbij vinden wij dat een wedstrijd fluiten zeer leerzaam is voor zowel speler als team en wordt er daarom een iets andere weg ingeslagen qua opleiden, werven en inzetten van scheidsrechters. Elk jeugdteam vanaf O-13, beginnende bij de selectieteams, regelt voor drie wedstrijden een scheidsrechter. Het gaat erom dat er per team drie keer een scheidsrechter geregeld wordt: het maakt dus niet uit wie er komt (speler, ouder, opa, oma, broer, buurman, buurvrouw….). Voor het leerproces hopen we dat het door spelers wordt ingevuld maar ieder team is vrij om daar een eigen invulling aan te geven. Naast het leerzame deel voor de spelers dragen zij direct hun steentje bij als vrijwilliger van de club en krijgen ze door de ervaring van het leiden van een wedstrijd nog meer begrip en respect voor de al dan niet vrijwillige scheidsrechters die hun wedstrijden leiden.

Hoe gaan we dat doen?

De teams van O-13 t/m O-19 beginnende met zaterdag (zondag volgt) worden in de tweede seizoenshelft drie keer ingedeeld om een wedstrijd van een ander team te fluiten. Uiteraard valt deze wedstrijd niet gelijk met je eigen wedstrijd, zodat je gewoon met je eigen team mee kunt voetballen.

De aspirant scheidsrechters zullen begeleid worden door de scheidsrechterbegeleiders tijdens het fluiten en d.m.v. voorlichtingsbijeenkomsten. Ook de al actieve scheidsrechters bij SV Hoofddorp kunnen hier een begeleidende rol in spelen.

Wie fluit wat op zaterdag?

O-13 en O-14, fluiten half veld O-11 en O-12

O-15 en O-16, fluiten heel veld O-13 en O-14

O-17 en O-19 fluiten heel veld O-15

Meer ervaren scheidsrechters uit de O-13 en O-14 kunnen (als zij dat willen) ook wedstrijden fluiten die op een heel veld gespeeld worden. De vaste scheidsrechters krijgen daardoor ruimte om de rest van de wedstrijden in het wedstrijdprogramma in te vullen. Hiermee willen we bereiken dat er voor de nog komende ca. 300 thuiswedstrijden tot de zomerstop een scheidsrechter is (en de scheidsrechter niet meer door het team zelf geregeld hoeft te worden).

En wat doen we met de vlagger?

Wat betreft de vlaggers verandert er niets. Dit blijft een taak die elk team zelf in moet vullen. Aangezien wij langs de velden regelmatig vragen krijgen over het vlaggen, gaan wij ook voor de grensrechters, een taak die meestal door ouders wordt vervuld, informatiebijeenkomsten organiseren. De data zijn momenteel nog niet bekend, maar aanmelden voor deze bijeenkomsten is uiteraard al wel mogelijk via scheidsrechterszaken@svhoofddorp.nl

Conclusie

Wie wil er nu niet relaxed aan een wedstrijd beginnen, zonder de vraag: “wie wil/gaat deze wedstrijd fluiten?” Iedereen toch? Daarom rekenen we op jullie!