Is voetbal oorlog? En zo ja, wat dan?

06 februari 2019

Voetbal en emotie horen bij elkaar. Emoties zorgen ervoor dat we in een fractie van een seconde de juiste beslissing nemen, maar ook dat we intens kunnen genieten van een mooie wedstrijd.

Door onze emoties zijn we in staat ons voor 100% in te zetten om resultaten te bereiken. Maar als het echt spannend wordt treedt de FFF-respons op – freeze, fight or flight – om zonder na te denken snel en adequaat reageren op gevaar. En bij voetbal is het gevaar een goede tegenstander of de scheidsrechter die beslissingen neemt. Nu is bevriezen of vluchten tijdens een voetbalwedstrijd meestal niet de beste reactie, dus als we het ergens niet mee eens zijn schieten we als snel de fight modus. Het nadeel van deze respons is dat deze vaak zijn doel voorbijschiet, waardoor onze innerlijke chimpansee bovenkomt. Deze agressieve chimp laat maar al te graag zijn tanden zien, brult zo hard mogelijk en kan flink uithalen om zijn tegenstander te verjagen.

En zo kan het gebeuren dat een voetbalveld af en toe lijkt op een slagveld. En dat was waarschijnlijk niet wat de generaal van het Nederlandse voetbal bedoelde met de quote ‘Voetbal is Oorlog.’ Gelukkig zijn wij geen chimps, door even rustig adem te halen en te beseffen dat het om sport gaat, zijn we al snel weer een sportieve speler of supporter.

Maar dit lijkt soms makkelijker gezegd dan gedaan, want waar ligt bijvoorbeeld de grens tussen stevig aanmoedigen en verbale agressie? Kan je zonder afmelden wegblijven bij een training omdat je het druk hebt of laat je dan je team in de steek? Getuigt het maken van opmerkingen over de scheidsrechter van hart voor de club of verpest je dan het spel? Agressie – lichamelijk en verbaal – zijn voor scheidsrechters, coaches en voetballers regelmatig redenen om af te haken. En dat is jammer, want zonder bal kun je niet winnen, merkte Johan Cruijff ooit op. Maar bedenk dat er zonder tegenstander en scheidsrechter helemaal geen voetbal is!

Ook bij S.V. Hoofddorp houden we van stevig spel. We gaan voor de winst en zoeken de grenzen op. Maar wel op een sportieve manier! Om aan iedereen – spelers en publiek - duidelijk te maken waar hij/zij zich aan te houden heeft op het terrein van S.V. Hoofddorp is de ‘Gedragscode Voetballen bij S.V. Hoofddorp,’ opgesteld. De code is via deze link  te downloaden. Neem er kennis van, want je kan altijd op je gedrag aangesproken worden!

Heeft u te maken met wangedrag op of om het veld of heeft u het idee dat leden van S.V. Hoofddorp slachtoffer zijn van pesten of zijn er conflicten met clubgenoten waar u zelf niet uitkomt? Dan kunt u per email een melding doen bij de Gedragscode Commissie. De commissie zal de betrokken partijen ondersteunen bij het vinden van een oplossing. Alle meldingen worden vertrouwelijk behandeld.