Hittegolf en gezondheid

03 september 2015

Een hittegolf komt steeds vaker voor in Nederland. Voor (top) sporters betekent dit extra goed opletten om niet onderuit te gaan. Hieronder vindt u informatie over de meest voor komende warmteaandoeningen en enkele adviezen om de aandoeningen bij extreem warm weer te voorkomen.

Kramp
Kramp is een pijnlijke samentrekking van de spieren. Vaak betreft het de kuitspier. Dit kan het gevolg zijn van extreem vochtverlies, waardoor er een balansverstoring ontstaat tussen de zouten inde lichaamscellen (natrium,kalium, calcium).

Collaps
Een collaps is een tijdelijke, gedeeltelijke flauwte of totaal bewustzijnsverlies wat wordt veroorzaakt door de ophoping van bloed in de benen. Hierdoor daalt de bloeddruk en volgt het bewustzijnsverlies. Mensen die gedurende langere tijd in de hitte stilstaan/zitten, zoals outfielders bhonkbal en keepers bij voetbal lopen een verhoogd risico een collaps op te lopen.

Zonnesteek
De symptomen van een zonnesteek zijn o.a. ernstige vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en een huid die nat is van het zweten. Het hart en de bloedcirculatie hebben het zwaar. Dit komt omdat de huidcirculatie wordt verhoogd om de ontstane warmte af te kunnen geven aan de omgeving, terwijl het circulerende volume verminderd is door het vochtverlies van het zweten.

Hyperthermie
Hyperthermie is een levensbedreigende toestand van het lichaam. Bij het aanhouden van de warmte en het vochtverlies neemt de huidcirculatie af ten gunste van de centrale circulatie. De lichaamstemperatuur kan dan tot extreme hoogtes oplopen. De bijbehorende symptomen zijn een hete, droge huid, een snelle hartslag en irrationeel gedrag. Soms lijdt een hyperthermie zelfs tot stuiptrekkingen en fatale schade aan het zenuwstelsel en inwendige organen.