Medical Corner

In alle sporten, op alle niveau’s komt het voor: blessureleed. Zowel voor de geblesseerde sporter zelf als voor het team een, soms langdurige, vervelende situatie..........
Lees meer
Liesklachten De lies is een verzamelnaam voor de regio aan de voorzijde van de heup, lopend tot aan de binnenzijde van het bovenbeen. In dit gebied lopen diverse spieren, pezen, banden en andere structuren door en langs elkaar heen om zo een goede functie van de heup te garanderen.
Lees meer
In de sport komen blessures vaak voor. Deze kunnen ontstaan door een interne - of door een externe oorzaak.
Lees meer
Met Core wordt de kern van het lichaam bedoeld, oftewel het lichaamszwaartepunt in de romp. Core Training richt zich op het verbeteren van de actieve stabiliteit door middel van verbetering van de spierfunctie en hiermee de actieve stabiliteit met het lichaamszwaartepunt als centraal uitgangspunt, vanuit de gedacht dat hier de basis ligt voor stabiliteit en dus voor gezond bewegen.
Lees meer
Wat is een tenniselleboog? De tenniselleboog is een veel voorkomende aandoening en bevindt zich aan de buitenkant van de elleboog.
Lees meer
Wat is het? Het meest voorkomende sportletsel is de enkelverzwikking: maar liefst 25% van alle sportletsels. Wanneer een gewricht omzwikt, dan kunnen de banden rondom het gewricht uitrekken of zelfs scheuren. Dit noemt men simpel gezegd een verstuiking of verzwikking.
Lees meer
Wat is het? Met groeipijn wordt pijn in allebei de benen bedoeld die soms aan het einde van de dag, maar vooral ’s nachts optreedt. Dit kan zeer hinderlijk zijn. Ongeveer 10% van de kinderen in Nederland heeft wel eens last van groeipijn, meisjes meer dan jongens. Kinderen tussen de 4 en de 10 jaar hebben het meest last. Hoe groeipijn ontstaat en of het echt iets met groeien heeft te maken, is niet duidelijk.
Lees meer
De term hamstringblessure geeft alleen aan dat er een spierbeschadiging is aan de achterkant van het bovenbeen (de hamstrings).
Lees meer
Een hittegolf komt steeds vaker voor in Nederland. Voor (top) sporters betekent dit extra goed opletten om niet onderuit te gaan. Hieronder vindt u informatie over de meest voor komende warmteaandoeningen en enkele adviezen om de aandoeningen bij extreem warm weer te voorkomen.
Lees meer
De knie heeft het tijdens het sporten zwaar te verduren. De knie is kwetsbaar omdat het veel bewegingsmogelijkheden heeft, maar toch stabiel moet zijn. Een sporter kan dit grootste gewricht van het lichaam goed verzorgen door preventief actief te zijn: in onderstaand artikel staat hoe de sporter dit kan bewerkstelligen.
Lees meer
In onze praktijk blijkt, dat de sporter koelen vaak verwart met ijzen.
Lees meer
Medical Corner by CURA Fysiotherapie & Physio Consultancy & Training
Lees meer
Kramp is een plotse, onwillekeurige samentrekking van alle spiervezels van een spier, meestal tijdens of na intensieve sportbeoefening. Normaal zijn in de spier niet alle vezels gelijktijdig actief. Terwijl een deel van de vezels samentrekt ‘rust’ de rest uit. Het ‘werken’ en ‘rusten’ wisselt met een grote frequentie.
Lees meer
Wat is een springersknie Een springersknie (ook wel jumpers-knee) genoemd, is een chronische blessure aan de onderkant van de knieschijf.
Lees meer
Vochtverlies = prestatieverlies Waarom vocht? Het lichaam heeft om verschillende redenen vocht nodig. Vocht is nodig om de temperatuur van het lichaam te regelen.
Lees meer
Tijdens het sporten is de kans om een "voetbalknie" op te lopen aanwezig. De naam "voetbalknie" is nog niet zo gek gekozen, want de meniscus- en bandletsels van de knie komen inderdaad vaak voor in de voetbalsport. Er zijn maar weinig sporten waar de knie aan zulke zware belastingen wordt blootgesteld. Vroeger was de voetbalknie identiek aan een meniscusletsel. Mede door het invoeren van de kijkoperatie is het nu mogelijk onderscheid te maken tussen de verschillende letsels.
Lees meer
De Warming-up is ervoor bedoeld om alle lichaamsfuncties langzaam vanaf het niveau van rust te brengen tot op het niveau waarop de training of wedstrijd moet plaatsvinden.
Lees meer
Een zweepslag is een spierletsel. Dit letsel kan variëren van een verrekking tot een gehele of gedeeltelijke scheur.
Lees meer